Aveți un somn prost? Aceste sfaturi simple vă vor ajuta să dormiți mai bine

Un somn lung și neperturbat vă afectează în mod direct sănătatea mentală și fizică și modul în care vă simțiți în timpul zilei. Durata somnului vă afectează productivitatea, echilibrul emoțional, sănătatea, imunitatea și chiar greutatea corporală. Cu toate acestea, mulți dintre noi dorm mai puțin de opt ore sau se trezesc frecvent în timpul nopții. Dar cum obțineți somnul de care aveți nevoie? Concentrați-vă pe maximizarea confortului în dormitorul dumneavoastră. Aceste sfaturi simple vă vor ajuta să mențineți pierderea somnului la un nivel minim. 

young-woman-sleeping-bed

1. CULORI LINIȘTITOARE 

Cel mai important lucru de reținut atunci când alegeți culorile este că doriți ca dormitorul dumneavoastră să fie un loc de odihnă și relaxare. Nuanțele de albastru, verde sau gri sunt alternative excelente care vor crea o atmosferă rece și confortabilă în dormitor. Culorile liniștitoare contribuie la un somn sănătos și de o calitate mai bună. 

2. EVITAȚI SĂ VĂ UITAȚI LA TELEVIZOR

Televizorul, telefonul sau tableta reduc calitatea unui somn bun. Lumina albastră pe care o emit afectează eliberarea melatoninei, hormonul somnului, care ajută la reglarea ciclului somn-veghe. Creierul secretă mai multă melatonină atunci când este întuneric – aceasta vă face somnoros și, invers, mai puțină melatonină atunci când este lumină – sunteți mai vioi atunci. În schimb, încercați să ascultați muzică sau cărți audio înainte de culcare.

3. CAMERA TREBUIE SĂ FIE ÎNTUNECATĂ, RĂCOROASĂ ȘI LINIȘTITĂ

O noapte bună de odihnă poate fi împiedicată de lămpile de pe stradă sau de mașinile care trec. Aduceți întunericul în cameră cu perdele, jaluzele sau încercați o mască de somn. De asemenea, luați în considerare acoperirea dispozitivelor electronice care emit lumină.

Încercați să mențineți camera în care dormiți la temperatura potrivită. Un dormitor prea cald sau prea rece vă poate afecta calitatea somnului. Dacă doriți să vă treziți odihnit dimineața, 18°C este cea mai bună temperatură pentru un somn netulburat. 

Puteți reduce zgomotul produs de vecini, de trafic sau de alte persoane din casă folosind dopuri de urechi sau un ventilator.

5-2

4. ASIGURAȚI-VĂ CĂ PATUL DUMNEAVOASTRĂ ESTE CONFORTABIL 

Lenjeria de pat trebuie să fie de dimensiuni adecvate. Ar trebui să aveți suficient spațiu pentru a vă întoarce confortabil fără să vă treziți noaptea. Dacă vă treziți dimineața cu dureri de spate, dureri articulare sau dureri de gât, ar trebui să luați în considerare achiziționarea unei saltele noi cu diferite niveluri de fermitate, care oferă mai mult sau mai puțin sprijin.

5. RELAXAȚI-VĂ ȘI LIMPEZIȚI-VĂ MINTEA

Puteți face mai ușor să adormiți noaptea prin dezvoltarea unui ritual de relaxare care să vă ajute să vă pregătiți mintea pentru somn. Meditarea, o baie caldă sau ascultarea de muzică ușoară pot contribui toate la un somn mai rapid și mai bun. De asemenea, puteți gestiona relaxarea musculară sau meditația fără a vă da jos din pat. De asemenea, încercați să nu vă stresați pentru că nu reușiți să adormiți, deoarece stresul vă încurajează organismul să rămână treaz. Exercițiile de respirație vă pot ajuta să vă întoarceți la somn. 

6. MENȚINEȚI UN PROGRAM REGULAT DE SOMN

Una dintre cele mai importante strategii pentru un somn mai bun este să vă sincronizați cu ciclul dumneavoastră natural de somn. Prin urmare, încercați să mergeți la culcare și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi. Dacă dormiți suficient, vă veți simți mult mai odihnit și energic dimineața. Somnul în timpul zilei poate avea un efect negativ asupra adormirii sau vă poate înrăutăți somnul pe timp de noapte. Limitați somnul din timpul zilei la 15-20 de minute. 

Un somn lung și neperturbat vă afectează în mod direct sănătatea mentală și fizică și modul în care vă simțiți în timpul zilei. Durata somnului vă afectează productivitatea, echilibrul emoțional, sănătatea, imunitatea și chiar greutatea corporală. Cu toate acestea, mulți dintre noi dorm mai puțin de opt ore sau se trezesc frecvent în timpul nopții. Dar cum obțineți somnul de care aveți nevoie? Concentrați-vă pe maximizarea confortului în dormitorul dumneavoastră. Aceste sfaturi simple vă vor ajuta să reduceți la minimum pierderea somnului. 

young-woman-sleeping-bed