Somnul de calitate este una dintre cele mai importante variabile care influențează regenerarea corpului nostru. Calitatea somnului este un lucru, dar extrem de importantă este și durata sa corectă. Știți cât de mult ar trebui să dormiți în fiecare zi? Se schimbă durata recomandată a somnului odată cu vârsta? Și ce vă poate provoca deficitul de somn?
Cât de mult ar trebui să dormim?
Majoritatea autorităților sanitare mondiale sunt de acord că un adult are nevoie, în medie, de 7,5 ore de somn pe zi. Acest interval de timp nu trebuie însă considerat ca o dogmă unică. Nevoia de somn se schimbă și sub influența anotimpului, a activităților fizice din timpul zilei, dar și ca urmare a epuizării psihice sau a bolii. Un copil mic are nevoie de o cantitate diferită de somn față de un senior.
Durata somnului în funcție de vârstă
Unele surse indică faptul că un nou-născut poate dormi liniștit chiar și 23 de ore pe zi. Se spune că un copil de până la un an are nevoie de cel puțin 12, dar chiar și 20 de ore de somn pe zi. Nevoia mai mare de somn vine și odată cu înaintarea în vârstă, dar, așa cum știți bine, fie din propria experiență, fie din poveștile celor apropiați, la o vârstă mai înaintată, obținerea somnului dorit poate fi uneori o problemă.
Saltele matrimoniale la prețuri excelente
Cât rezistă o persoană fără somn?
Cât ați ghici? Medicii de la urgențe uneori lucrează ture de 24 de ore și chiar și la festivaluri se pot petrece două zile fără somn. Deci vor fi 3 zile? Sau o săptămână întreagă? Recordul mondial este deținut de un bărbat pe nume Randy Gardner, care în 1965 a reușit să nu doarmă timp de unsprezece zile și 24 de minute. Paradoxal, o astfel de privare extremă simulată de somn nu a avut un impact negativ pe termen lung asupra stării sale de sănătate. Ciclurile sale de somn s-au reglat în mai puțin de două zile. În timpul experimentului, însă, a suferit de halucinații, mișcări involuntare ale membrelor, dar și probleme cu memoria pe termen scurt sau schimbări de dispoziție.
Consecințele lipsei de somn
Astfel de experimente nu le recomandăm nimănui să le parcurgă. Totuși, puteți suferi de lipsă de somn chiar și fără a încerca să nu dormiți deloc timp de 10 sau mai multe zile. Un regim de muncă dur, obligațiile casnice și îngrijirea familiei și a copiilor pot consuma multă energie și ocupa mult timp prețios, care ne lipsește ulterior și compensăm aceste ore lipsă prin scurtarea somnului. Iritabilitatea, lipsa de energie, imunitatea scăzută, dar și depresia pot fi primele semne ale lipsei de somn. Pe termen lung, putem observa și pierderea în greutate și alte boli cronice asociate.
Ce influențează calitatea somnului?
Pe acest subiect veți găsi articole separate pe blogul nostru. Pe scurt, putem spune că calitatea somnului este influențată în mod deosebit de temperatura din camera în care dormiți, de un saltea de calitate, expunerea la lumina albastră înainte de culcare, mesele grele și cofeina, dar și de cât de bine aerisiți camera înainte de culcare sau dacă sunteți deranjați de zgomote sau lumină în timpul somnului.