Cum să alegeți salteaua potrivită? Noi vă vom sfătui.

Dacă vă întrebați cum să alegeți salteaua potrivită, iată câteva sfaturi utile.

Un somn bun și sănătos depinde de mulți factori - confort, nivel de stres, temperatura camerei. Primul pas către un somn odihnitor este alegerea și cumpărarea saltelei potrivite. Dimensiunea, duritatea, spumă de latex, spumă cu memorie sau arcuri - atât de multe lucruri de luat în considerare. De aceea, am creat un ghid al saltelelor pentru a vă ușura luarea deciziilor.

pretty-young-woman-enjoys-long-sleep-bed

Unii dintre cei mai importanți factori care influențează achiziționarea unei saltele noi includ: durata de viață a vechii saltele, tipul de saltea, fermitatea saltelei, poziția în care dormi și greutatea corpului tău.

1. Când este timpul pentru o saltea nouă? 

Vârsta saltelei tale contribuie în mare măsură la calitatea somnului tău. De regulă, veți avea nevoie de o saltea nouă după șapte sau opt ani. Cu toate acestea, acest lucru nu este valabil pentru toate tipurile de saltele. Aceasta depinde de calitatea și materialul acesteia. Prin urmare, dacă vă treziți dimineața cu dureri de spate sau nu vă simțiți odihnit, este timpul să luați în considerare schimbarea saltelei.

2. De ce tip de saltea am nevoie?

Tipul de saltea depinde în primul rând de preferințele personale. Pentru a face alegerea un pic mai ușoară, iată o prezentare de bază a celor mai comune materiale.

Saltele din spumă și latex

Saltelele din spumă cu memorie, spumă sau latex se caracterizează prin moliciune și durabilitate. Proprietățile și beneficiile acestor saltele sunt similare. Atunci când decideți între aceste trei materiale, luați în considerare gradul de fermitate și prețul care vi se potrivesc. Saltelele din spumă cu memorie se adaptează perfect corpului dumneavoastră și previn denivelările de presiune. Latexul se caracterizează prin respirabilitate, elasticitate și este potrivit și pentru alergici. Saltelele din latex și spumă sunt potrivite pentru cei care se întorc frecvent noaptea și pentru cei care împart patul cu un partener.

Saltelele cu arc

Principalul avantaj al saltelelor moderne cu arcuri este suportul pe care îl oferă. Cu cât puneți mai multă greutate pe ele, cu atât acestea opun mai multă rezistență și contrapresiune. Acestea sunt confortabile și vor asigura un somn odihnitor. Există mult spațiu liber între arcuri, ceea ce permite o circulație excelentă a aerului.

Saltele cu buzunare

Saltelele cu arcuri cu buzunare oferă confort și susținere excelente pentru întregul corp. Spre deosebire de arcurile convenționale, fiecare arc este învelit într-o pungă nețesută separată. Acest lucru le face să funcționeze independent unul de celălalt și crește elasticitatea saltelei. De asemenea, acestea sunt potrivite pentru partenerii cu o diferență de greutate semnificativ mai mare.

Saltele din nucă de cocos

Saltelele, în care este utilizat un strat de nucă de cocos întăresc salteaua și absorb umezeala. Acest strat natural și 100% ecologic prelungește durata de viață a saltelei, previne deformarea și îmbunătățește calitatea somnului. 

3. Este mai bună o saltea tare sau moale?

Fiecare persoană percepe duritatea unei saltele în mod diferit. În plus, greutatea, înălțimea și poziția în care dormiți influențează, de asemenea, alegerea saltelei potrivite. Salteaua ideală este cea care vă menține coloana vertebrală în poziția corectă, fără a crea puncte de presiune. Dacă salteaua dumneavoastră nu oferă suficient sprijin, este posibil să vă treziți cu dureri de spate și de gât. Împărțim saltelele în cele mai dure (H5), medii (H3) și moi (H1) pe baza nivelului lor de fermitate. Fermitatea unei saltele depinde de materialele folosite și de baza pe care este așezată salteaua. 

4. Care saltea este cea mai bună pentru poziția dumneavoastră de dormit?

Fiecare dintre noi preferă o poziție de dormit diferită. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu caută o saltea în funcție de poziția lor de dormit. Fie că preferați să dormiți pe o parte, pe spate sau pe burtă, un nivel diferit de fermitate a saltelei este ideal pentru fiecare poziție.

 spanie-na-boku

Multe persoane care dorm frecvent pe o parte se confruntă cu dureri la nivelul articulațiilor șoldurilor și umerilor. Acest lucru se datorează de obicei unei saltele nepotrivite. Astfel, pentru această poziție este recomandată o saltea medie sau moale.  Acest lucru se datorează faptului că materialul folosit în saltelele moi se adaptează perfect la curbele dumneavoastră și oferă sprijin adecvat coloanei vertebrale.

spanie-na-chrbte

Cel mai important lucru în cazul acestei poziții este ca coloana dumneavoastră vertebrală să fie în poziția corectă. Dacă preferați să dormiți pe spate, ar trebui să alegeți o fermitate care să ofere gradul potrivit de confort pentru coloana dumneavoastră. Fermitatea recomandată a saltelei este de la medie la fermă. Dormitul pe spate este considerat a fi cel mai sănătos. Există o distribuție uniformă a greutății corporale și a presiunii asupra coloanei vertebrale, gâtului și articulațiilor.

spanie-na-bruchu

 

Dacă preferați să dormiți pe burtă, se recomandă o saltea de fermitate medie pentru a oferi un suport de bază pentru menținerea poziției naturale a coloanei vertebrale. Dacă salteaua este prea moale, trunchiul dumneavoastră se înfige în saltea și coloana vertebrală se flexează în timp ce dormiți. Invers, dacă salteaua este prea tare, coloana vertebrală nu se află în poziția sa naturală ceea ce duce la durere.

5. Greutatea contează? 

Deși greutatea s-ar putea să nu vi se pară atât de importantă, aceasta afectează proprietățile și durabilitatea saltelei. În funcție de greutatea dumneavoastră și de tipul corpului dumneavoastră se va determina ce tip de saltea va fi ideal pentru dumneavoastră. O greutate mai mare înseamnă mai multă presiune asupra saltelei. Prin urmare, persoanele care sunt supraponderale ar trebui să ajungă la saltele ferme atunci când aleg o saltea. O saltea moale va deveni supraponderală și nepotrivită ortopedic în timp. Saltelele mai moi sunt recomandate pentru persoanele cu greutate mai mică.