Sforăitul poate afecta calitatea somnului nu doar pentru dumneavoastră, ci și pentru cei dragi. În articolul următor, vom analiza cele mai frecvente cauze ale sforăitului, dar și modalități eficiente de a-l reduce sau elimina complet. Vom trece prin toate sfaturile disponibile, de la schimbarea poziției de somn, ajustarea stilului de viață, până la dispozitive speciale și sfaturi pentru îmbunătățirea respirației. Aflați ce funcționează cu adevărat, ce sunt doar bani aruncați și cum să obțineți în sfârșit un somn mai liniștit fără sforăit deranjant.
Ce este de fapt sforăitul și cum apare?
Nimeni nu poate dormi bine dacă împarte dormitorul sau camera cu o persoană care sforăie. Mulți oameni s-au confruntat cu această problemă încă din copilărie, în camera cu frații lor, alții au experimentat-o pentru prima dată la cămin sau când au început să locuiască cu partenerul. Sforăitul este pentru aceste persoane un factor care reduce semnificativ calitatea somnului. Pentru persoana care sforăie, este însă un risc de sănătate mult mai mare. Sforăitul este un sunet neplăcut, de care suferă mai des bărbații decât femeile și apare atunci când aerul trece și vibrează căile respiratorii superioare insuficient de permeabile. Cel mai frecvent apare în zona amigdalelor, dar sunetul poate proveni și din nas sau, dimpotrivă, puțin mai jos, din gât.
De ce apare sforăitul?
Căile respiratorii superioare îngustate, uscate sau umflate ne pot afecta pe termen scurt, dar pot deveni și cronice. În spatele apariției lor stau zeci de factori diferiți, iar conform diverselor studii, peste 30% din populație suferă de sforăit. Este însă surprinzător că acest număr nu este mult mai mare. Pe termen scurt, sforăitul poate fi cauzat de uscarea căilor respiratorii (de exemplu, prin inhalarea prafului la locul de muncă sau dormitul într-o cameră cu umiditate insuficientă sub 40%), dar și de umflarea acestora, de exemplu, în caz de răceală sau altă boală a căilor respiratorii superioare. Sforăitul durează astfel în principal câteva zile și dispare treptat. Pentru multe cazuri de sforăit pe termen lung, oamenii sunt responsabili ei înșiși. Cel mai frecvent, sforăitul este cauzat de fumat, consumul excesiv de alcool și obezitate. Printre alte motive care apar fără contribuția noastră se numără în special vârsta înaintată, polipii nazali, diverse deformări ale septului nazal sau o gamă întreagă de afecțiuni ale amigdalelor, care nu trebuie subestimate. Nu în ultimul rând, putem include aici și somnul pe spate sau utilizarea unei saltele vechi pline de alergeni.
Saltele de calitate Materasso
Cum să scapi rapid de sforăit?
Printre cele mai rapide modalități care pot elimina sforăitul se numără schimbările semnificative ale stilului de viață. Renunțați la fumat, luptați cu excesul de greutate sau evitați băuturile alcoolice. Puteți începe să monitorizați umiditatea din dormitor, cameră sau altă încăpere și să o ajustați la valoarea optimă între 40 și 60% cu ajutorul umidificatoarelor sau difuzoarelor. Împotriva sforăitului pot ajuta și clătirile regulate ale sinusurilor cu apă sărată.
Remedii și produse împotriva sforăitului
Chiar și multe dispozitive fără prescripție medicală vă pot ajuta să opriți sforăitul. Acestea includ diverse spray-uri nazale aromatizate pe bază naturală destinate împotriva sforăitului, uleiuri sau picături împotriva sforăitului (atenție la tincturi, acestea pot irita, umfla și usca mai mult mucoasa), dar și cleme simple sau dopuri pentru nas împotriva sforăitului. Pe piață există și diverse dispozitive electronice sub formă de ceasuri, măști sau căști, dar utilizarea lor nu este foarte răspândită.
Tratamentul și operația sforăitului
Dacă sforăitul nu dispare nici după schimbarea stilului de viață și utilizarea remediilor fără prescripție medicală, este timpul să vizitați un medic care vă va recomanda unui specialist (cel mai frecvent la secția de ORL). Acesta va diagnostica cauza sforăitului și va propune un tratament adecvat, eventual va recomanda tratamentul sinusurilor cu laser sau o intervenție chirurgicală destinată eliminării eventualelor obstacole în calea fluxului de aer și deblocarea sau lărgirea întregilor căi respiratorii. Această soluție reduce semnificativ riscul altor tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn.
Schimbarea disciplinei somnului și sforăitul
Nu în ultimul rând, nu trebuie să uităm să menționăm și ajustarea obiceiurilor de somn. Alegerea saltelei potrivite, suficient somn de calitate, ideal în poziția pe o parte, evitarea luminii albastre înainte de culcare, umiditatea corectă menționată, dar și temperatura din cameră, eliminarea consumului de cofeină înainte de culcare, dar și alte mici schimbări pot crește semnificativ calitatea generală a somnului și pot reduce frecvența sforăitului.