Cum scapi de acarieni în pat?

Somn nesigur, nas înfundat după trezire, dureri de cap, oboseală sau chiar erupții cutanate? Nu trebuie să căutați vinovați prea departe, toți acești simptome pot fi cauzate de locatarii neinvitați ai patului dumneavoastră. După cum v-ați putea imagina din titlu, este vorba despre organisme microscopice – acarienii, care trăiesc în practic orice gospodărie. Însă, dacă se înmulțesc prea mult, pot cauza riduri pe frunte chiar și persoanelor care nu suferă de alergii la acarieni. Cum puteți reduce numărul de acarieni din casă și îmbunătăți calitatea somnului?

roztoce-v-posteli

Ce sunt acarienii și de ce sunt periculoși?

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei suferiți de alergii, informațiile din acest paragraf probabil nu vă vor fi străine. Acarienii sunt organisme microscopice care fac parte din familia arahnidelor. Practic nu există loc pe lume unde acarienii să nu trăiască. În cazul în care suferiți de o alergie puternică la aceste creaturi sau dacă se înmulțesc prea mult în casă, nu veți putea evita reacțiile alergice, simptomele astmatice și alte dificultăți respiratorii. De la bun început trebuie să subliniem că este practic imposibil să scăpați complet de acarieni și chiar dacă reușiți, în câteva zile aceștia vor reapărea. Mult mai importante sunt măsurile preventive care împiedică răspândirea lor și scad atractivitatea casei dumneavoastră pentru aceștia. Fără alte cuvinte, haideți să trecem direct la sfaturile verificate.

Acarienii din pat

Acarienii se stabilesc mai ales în pat, din mai multe motive. Patul dumneavoastră este pentru ei ca un hotel all-inclusive. Deși acarienii sunt prea mici pentru a ne mușca sau pentru a-i vedea cu ochiul liber, ei nu se hrănesc cu sângele uman și nu ne amenință în alt mod, inhalarea excrementelor lor împreună cu praful poate irita căile respiratorii la fiecare om. Acarienii se hrănesc cu celulele moarte ale pielii noastre, care sunt cele mai abundente tocmai în pat, saltea sau tapițerie, deoarece în pat petrecem o treime din viața noastră, iar pielea noastră se freacă toată noaptea de lenjeria de pat. Pe lângă faptul că acarienii au parte de un festin în patul nostru, ei iubesc și mediile calde și umede, pe care le creează căldura corpului nostru și transpirația. Dacă vă treziți dimineața cu strănuturi, nas înfundat, tuse sau mâncărimi ale ochilor, este posibil ca acarienii să fie vinovați.

Saltele de calitate cu livrare rapidă

 

Întreținerea regulată ajută todeauna în lupta împotriva acarienilor

Curățarea regulată a patului, dar și a covoarelor, draperiilor și altor suprafețe din casă unde se poate aduna praful și, implicit, acarienii, este cel mai bun mod de a scăpa de ei cât mai repede.

  • Obișnuiți-vă să spălați lenjeria de pat săptămânal. Dacă transpirați mai mult sau în lunile de vară, chiar mai des. Spălați lenjeria la cel puțin 60 de grade, temperatura înaltă omoară atât acarienii, cât și ouăle lor.
  • Cel puțin o dată pe an, ideal de două ori pe an, spălați și husa saltelei, care adăpostește și ea o cantitate mare de acarieni.
  • Când schimbați lenjeria de pat, aspirați temeinic întreagul pat și împrejurimile acesteia. Dacă este posibil, folosiți un aspirator de calitate, echipat cu filtru HEPA, care captează chiar și particulele mici, cum ar fi excrementele acarienilor.
  • În jurul patului puteți aplica și un produs dezinfectant, disponibil în farmacii sau magazinele de produse de îngrijire personală. Alegeți un produs care poate fi pulverizat pe lemn, tapițerie sau PAL fără a le deteriora. Evitați diverse experimente de acasă cu alcool tehnic, clor și alte substanțe chimice puternice care pot elimina culoarea din orice material.

Măsuri preventive pentru combaterea acarienilor

După ce ați stăpânit igiena regulată, este timpul să aplicați măsuri preventive care vor împiedica acarienii să se mai întoarcă în patul dumneavoastră.

  • Recomandăm schimbarea pijamalelor, lenjeriei intime sau altor haine de dormit zilnic. Pe lângă faptul că este mai igienic, în pijama se eliberează cel mai mult piele moartă, care reprezintă hrană pentru acarieni.
  • Pentru lenjeria de pat sau saltelele utilizate frecvent (de exemplu, la cabană), folosiți huse de protecție, care împiedică alți paraziți să se stabilească în salteaua dumneavoastră.
  • Ventilați regulat dormitorul, cel puțin o dată pe zi – dimineața, timp de câteva minute intense.
  • Nu supraîncălziți dormitorul, temperatura ideală trebuie să fie de aproximativ 20 de grade Celsius.

Încercați puterea naturii

Într-unul dintre articolele noastre anterioare pe blog despre infestarea patului cu păduchi sau purici, am scris că sfaturile tradiționale și uleiurile esențiale nu vor alunga acești paraziți din pat. Acest lucru însă nu este valabil și pentru acarieni. Uleiurile esențiale de lavandă sau eucalipt au proprietăți antibacteriene și antifungice. Puteți să le adăugați direct în mașina de spălat sau să le amestecați cu apă pentru a crea un spray, pe care să-l pulverizați pe pat în timp ce ventilați. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate ajuta – presărați-l pe saltea, lăsați-l să acționeze și apoi aspirați-l.

Scăpați de acarieni pentru totdeauna

Igiena regulată, măsurile preventive și noile obiceiuri, cum ar fi ventilația menționată, sunt singurele arme în lupta împotriva acarienilor. Dacă reacțiile alergice persistă, vă recomandăm să consultați un medic sau un imunolog-alergolog, care vă poate ajuta să identificați alergiile la praf și acarieni, dar și alte probleme care ar putea cauza nasul înfundat dimineața.

Cele mai vândute saltele superioare