Escarele sunt una dintre cele mai frecvente complicații cu care ne putem întâlni în îngrijirea unui pacient imobilizat la pat. Escarele au patru stadii și pot apărea practic încă din primele zile de spitalizare. Vedeți împreună cu noi ce cauzează escarele, care sunt fazele individuale ale apariției escarelor, pe care dintre ele le puteți inversa la timp, dar și care necesită deja intervenția medicului.
Escarele și ulcerele de presiune
Cuvintele escare și ulcere de presiune sunt sinonime și în practică vă puteți întâlni cu ambele variante. Din punct de vedere profesional, distingem patru stadii sau grade de formare a escarelor. Pre-stadiul este o roșeață/iritare a pielii care ne semnalează riscul apariției ulcerelor de presiune. Primul grad se numește și eritem. Pielea nu este încă deteriorată, dar culoarea sa roșie nu dispare nici după presiunea degetului pe locul afectat. Pacientul simte arsură sau mâncărime. Al doilea grad se manifestă sub formă de vezicule și senzații dureroase. La al treilea grad apare deja necroza pielii. Deteriorarea pielii poate ajunge adânc până la oase și apare moartea țesuturilor moi. La al patrulea stadiu, necroza afectează deja și mușchii și oasele. Apariția celui de-al treilea stadiu este practic condiționată de neglijența gravă a persoanei care îngrijește pacientul.
Cum să preveniți ulcerele de presiune?
Ca în toate cazurile, și în cazul ulcerelor de presiune, prevenția este cea mai importantă. În punctele de mai jos, vă vom prezenta cele mai bune patru metode care vă vor ajuta să preveniți apariția ulcerelor de presiune. Dacă ați descoperit acest articol mai târziu și ulcerele de presiune au apărut deja, apelați la ajutorul medicilor. Mai ales în ultimele două stadii, intervenția chirurgicală este necesară. Primele două faze pot fi încă inversate cu ajutorul tratamentului medicamentos.
Saltele din spumă pentru toate generațiile

Saltea medicală Bryce 200x100 cm este o saltea tare cu o capacitate mare de încărcare
Duritate: tare
Capacitate de încărcare: 130 kg
Înălțime: 18 cm

Saltea de spumă de masaj Brave 200x140 cm pentru un somn confortabil
Duritate: mediu tare
Capacitate de încărcare: 100 kg
Înălțime: 13 / 21 cm

Saltea confortabilă din spumă Brave 200x90 cm cu spumă profilată pentru masaj.
Duritate: medie
Capacitate de încărcare: 100 kg
Înălțime: 13 / 21 cm

Saltea din spumă fără arcuri Brave 200x160 cm cu înălțimea de 12 cm.
Duritate: mediu tare
Capacitate de încărcare: 100 kg
Înălțime: 13 / 21 cm

Saltea din spumă 200x90 cm rezistentă la deformare.
Duritate: mediu tare
Capacitate de încărcare: 100 kg
Înălțime: 16 / 21 cm

Saltea din spumă 140x200 cm cu 7 zone pentru suport perfect
Duritate: medie
Capacitate de încărcare: 100 kg
Înălțime: 16 / 21 cm
Igiena riguroasă
Escarele se dezvoltă cel mai bine într-un mediu umed și cald. Pacientul imobilizat la pat, cel mai adesea imobil, în comă sau vârstnic, ar trebui să urmeze o igienă riguroasă în fiecare zi, mai ales în cazul în care este dependent de utilizarea produselor de incontinență. Menținerea zonei inghinale, a spatelui și a altor suprafețe de contact cu suportul în stare uscată și curată este piatra de temelie în lupta împotriva escarelor.
Schimbarea poziției pacientului
Dacă starea de sănătate sau leziunea pacientului permite, este necesar să fie schimbat cât mai des poziția. Dacă pacientul stă întins 24 de ore, este bine să alterneze pozițiile între a sta pe spate, pe ambele părți și eventual să stea și în șezut. Astfel, nu se exercită o presiune constantă pe niciun loc unde apar escarele (ceafă, gât, spate, fese, coapse, gambe).
Aerisirea și utilizarea produselor de protecție
În primul stadiu al apariției escarelor, ajută aerisirea frecventă a pielii și utilizarea produselor pentru prevenirea acestora. Este vorba despre diverse unguente, geluri, uleiuri sau alte produse care au rolul de a hidrata/usca sau, dimpotrivă, de a unge pielea pe locul afectat. Nu uitați însă că pielea trebuie să respire. Nu aplicați pe locul afectat o cremă obișnuită și nu îl acoperiți cu un plasture impermeabil.
Saltea antiescare
Cel mai bun ajutor împotriva apariției escarelor este utilizarea saltelelor antiescare încă din prima zi de spitalizare a pacientului. Saltelele sunt accesibile ca preț și, datorită construcției lor ingenioase, reduc presiunea exercitată pe locurile expuse. Saltelele antiescare sunt esențiale mai ales în cazurile în care pacientul nu poate fi schimbat de poziție.
Saltele de calitate Materasso

Saltea de calitate pentru copii Antibacterian KID 80x160
Duritate: mediu tare / tare
Înălțime: 10 cm

Salteaua Garibaldi NightFly este o saltea de calitate cu arcuri împachetate individual, spumă PUR și spumă NightFly
Duritate: mediu tare
Capacitate de încărcare: 120 kg
Înălțime: 25 cm

Saltea de spumă Magic Night deosebită, cu dimensiunea de 120x200 cm
Duritate: mediu tare / tare
Capacitate de încărcare: 180 kg
Înălțime: 21 cm

Saltea ortopedică cu spumă de lavandă Yosemit Lavender 200x200 este potrivită pentru persoanele care au probleme cu spatele
Duritate: mediu tare / tare
Capacitate de încărcare: 140 kg
Înălțime: 22 cm

Saltea reversibilă cu spumă de lavandă Yosemit Lavender 200x180 este potrivită pentru persoanele cu probleme de coloană vertebrală
Duritate: mediu tare / tare
Capacitate de încărcare: 140 kg
Înălțime: 22 cm

Salteaua dublă Yosemit Lavender 200x160 este potrivită pentru persoanele care au probleme cu coloana vertebrală
Duritate: mediu tare / tare
Capacitate de încărcare: 140 kg
Înălțime: 22 cm