Hipersonmie: Somnolența excesivă are multe cauze

Printre tulburările de somn, pe lângă insomnie (și alte XY), se numără și așa-numita hipersomnie. Conștientizarea acesteia nu este atât de răspândită (de exemplu, insomnie suferă figurativ fiecare al doilea senior), dar și această tulburare de somn poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății dumneavoastră. Ce este hipersomnia, care sunt cauzele ei, ce poate schimba în viața dumneavoastră și cum se poate lupta cu ea? La aceste și alte întrebări vom răspunde în articolul următor.

hipersomnia-nadmerna-spavost-min

Ce este hipersomnia?

Hipersomnia este, în esență, opusul insomniei – adică al nesomnului. Hipersomnia este denumită și somnolență patologică sau cronică. Printre principalele simptome se numără trezirea foarte dificilă, dar mai ales oboseala practic nesfârșită. Persoanele care suferă de hipersomnie dorm în mod obișnuit mai mult de 12 ore pe zi și nici măcar un astfel de somn nu le aduce suficientă odihnă sau un val de energie nouă. Hipersomnia poate fi asociată și cu alte diagnostice (sau cu probleme psihologice), dar întâlnim și cazuri în care apare independent și neașteptat, fără alte complicații.

Somnolența excesivă și problemele asociate

O persoană care suferă de hipersomnie este practic mereu obosită și iritată. Nu se poate concentra la muncă, dar nici nu poate menține o relație cu familia și apropiații. Poate neglija îngrijirea de sine și a gospodăriei, inclusiv obiceiurile de igienă. Se pot adăuga și pierderea poftei de mâncare, gândirea lentă sau vorbirea fără sens, dar și dificultăți cu memoria pe termen scurt și lung. Sunt foarte frecvente și schimbările de dispoziție sau stările depresive. Simptomele hipersomniei sunt de fapt foarte asemănătoare cu cele ale insomniei, doar că într-un caz persoana nu poate adormi, iar în celălalt doarme prea mult.

Saltele recomandate

 

Tipuri de hipersomnie

Există mai multe tipuri de hipersomnie, pe care însă doar un medic le poate diagnostica. Așa-numita hipersomnie primară este cel mai frecvent cauzată de deteriorarea creierului. Însă, apariția ei nu este atât de comună. Hipersomnia secundară apare ca urmare a altor probleme de sănătate. Cunoaștem și hipersomnia idiopatică, în care în timpul somnului nu are loc regenerarea corpului, hipersomnia posttraumatică, care apare după trăirea unor accidente traumatizante, dar și hipersomnia recidivantă, care apare neregulat.

Oboseala și somnolența

Există și cazuri în care hipersomnia nu este un diagnostic de sine stătător, ci practic doar un simptom al unei alte probleme sau boli. Dacă stai treaz în mod regulat, nu respecți un stil de viață sănătos, consumi alcool în exces și nu faci deloc mișcare, poți întâlni simptome similare cu cele ale hipersomniei. La fel, pot apărea și în cazul în care desfășori o muncă grea pe termen lung sau exagerezi cu activitățile sportive. O astfel de „hipersomnie” poate fi însă recuperată, de exemplu, într-un weekend și apoi să te gândești la schimbarea stilului de viață sau la ajustarea obiceiurilor de somn inclusiv schimbarea saltelei cu una de calitate superioară.

Cum să lupți împotriva hipersomniei?

Dacă suspectezi că ai hipersomnie adevărată, nu amâna vizita la medic. Hipersomnia este mai degrabă o tulburare psihică și poate fi tratată chiar și fără medicamente – doar prin terapie. Este important însă să nu amâni inutil consultarea unui specialist și astfel să nu adâncești problema. Cu cât suferi mai mult de hipersomnie, cu atât mai greu va fi să te recuperezi. Dacă nu suferi de hipersomnie, dar simți că somnul tău ar putea arăta puțin mai bine, citește mai multe articole pe blogul nostru, unde ne ocupăm și de cum să te bucuri de un somn sănătos suficient.

Pături la prețuri excelente