Chiar și după zeci de mii de ani în era sticlei, betonului, metalelor inoxidabile și altor materiale moderne, omenirea încă nu a găsit un material de construcție mai bun decât lemnul. Construcțiile, a căror vârstă depășește chiar și 500 de ani, elasticitatea ridicată, durabilitatea, dar și prețul și ușurința de prelucrare a acestui dar al naturii îl fac să fie în continuare numărul unu în construirea caselor, dar și a diferitelor construcții de grădină sau în mobilier. Astăzi vom analiza principalele avantaje ale mobilierului din lemn în diferite aplicații.
Mobilier din lemn
Termenul de mobilier din lemn este atât de larg, încât pentru a-l categorisi nu ne-ar ajunge nici măcar o carte de lungime medie. Doar descrierea diferitelor tipuri de lemn și a proprietăților lor ar umple o mică enciclopedie. În latitudinile noastre geografice, cel mai frecvent se întâlnește mobilierul din pin și stejar, dar nu este neobișnuit nici lemnul de molid, brad, fag sau chiar nuc sau cireș. Pentru fabricarea mobilierului de grădină se preferă esențele cu un conținut ridicat de rășină (molid roșu), care ajută la conservarea lemnului, dar și diferite esențe exotice, respectiv lemnul de salcâm.
Senzația unui pat din lemn nu poate fi înlocuită
Cine doarme bine o dată într-un pat din lemn, cu greu va fi convins să-l schimbe după un timp cu unul metalic sau altul. Chiar dacă nu există studii științifice concrete pe această temă, lemnul, la fel ca și alte materiale naturale (de exemplu, stratul de cocos în saltelele de cocos) are un efect calmant, miroase frumos și poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului. Fie că este vorba de o împământare electromagnetică, procese chimice în corpul nostru sau este doar un efect placebo, efectul asupra calității somnului este incontestabil.
Decorațiuni pentru perete pentru copii
Pardoselile din lemn vor supraviețui chiar și urmașilor voștri
Pe lângă mobilier și construcții, lemnul este, desigur, folosit și pentru alte elemente din interioare. Printre acestea se numără, de exemplu, pardoseala din lemn, de care mulți oameni se feresc pe nedrept în era plăcilor de gresie și a compozitelor. Pardoselile din lemn din casele vechi au adesea peste o sută de ani și chiar și după un timp atât de îndelungat, de obicei, este suficient să fie șlefuite și lăcuite pentru a arăta ca noi.
Mobilierul din lemn îmbătrânește și se maturizează odată cu voi
Când vouă sau copiilor voștri reușește să faceți o zgârietură adâncă pe ușile albe ale unui dulap încorporat, probabil veți avea un mic infarct, deoarece repararea unui astfel de lucru este practic imposibilă. Lemnul are un desen natural, astfel încât nici măcar o gaură de la un șurub sau un cui nu este adesea vizibilă. Prin uzură, neregularități și alte deteriorări, dimpotrivă, capătă caracter. Dovada sunt mesele de cafea din ce în ce mai populare, care au suprafața principală de depozitare doar dintr-un „disc” brut de buștean, și asta chiar cu coajă și toate imperfecțiunile.
Îngrijirea mobilierului din lemn este ușoară
Credeți că va trebui să întrețineți regulat mobilierul din lemn cu ulei pentru lemn sau lac? Uitați. Mobilierul din lemn lăcuit va rezista fără nicio intervenție toată viața voastră. Mobilierul brut poate fi reîmprospătat o dată la zece ani cu un ulei incolor, care îl hrănește și îi conferă un nou luciu. Chiar dacă mobilierul se umezește și se umflă în urma unui accident cu instalația de apă, spre deosebire de PAL, poate fi încă salvat după uscare.
Rezumatul avantajelor și dezavantajelor mobilierului din lemn
La mobilierul din lemn am căuta în zadar dezavantaje, poate doar o selecție mai mică de diferite decorațiuni și, în cazul pieselor premium din stejar sau alte esențe exotice lucrate manual, putem considera un dezavantaj și prețul mai ridicat. În cazul mobilierului din pin, însă, avantajele depășesc total orice dezavantaje. Durabilitatea, aspectul, mirosul, prețul de achiziție scăzut, dar și gama largă de produse pentru fiecare cameră sau mobilier pentru copii fac din modelele din lemn pentru mulți oameni încă alegerea numărul unu.