Sfaturi și trucuri despre cum să înveți copilul să doarmă în propriul pătuț

Mulți părinți și-au dezvoltat obiceiul încă de la naștere ca copilul lor să împartă patul matrimonial cu ei. Nu este neapărat rău, dar pe măsură ce copilul crește, spațiul de viață chiar și pe cel mai generos pat matrimonial poate deveni din ce în ce mai mic și adesea prima victimă devine tatăl, care, vrând-nevrând, trebuie să doarmă pe canapea sau în birou. În articolul nostru, am pregătit pentru voi câteva sfaturi simple, datorită cărora veți învăța copiii nu doar să doarmă, ci și să adoarmă în pătuț.

dieta-v-postielke

Cum să înveți copilul să doarmă în pătuț?

Chiar de la început trebuie să scriem că sfaturile prezentate în articolul nostru nu sunt ghiduri garantate pentru succes. În timp ce un truc poate funcționa la 100 de copii din 100, altul poate să nu funcționeze la majoritatea dintre ei. Fiecare copil este individual și unic, fiecare reacționează la prima adormire în pătuțul pentru copii complet diferit. Încercați diferite sfaturi și dacă copilul reacționează prost la ele, nu insistați inutil. Le puteți încerca din nou peste câteva zile sau săptămâni.

Sfaturi pentru nou-născuți

Cel mai bun moment pentru a învăța copilul să adoarmă individual în propriul pătuț este imediat după naștere. Probabil vă veți bucura și de acele momente când vă adormiți micuțul în brațe, dar printre metodele preferate se numără și adormirea în cărucior sau în pătuț. Copiii mici trebuie doar așezați după hrănire și schimbare în pătuț sau cărucior, eventual legănați puțin și în scurt timp vor adormi. Dacă, în plus, se obișnuiesc de la început că după ce sunt așezați, părăsiți camera, nu vor avea probleme cu asta la o vârstă mai mare.

Cum să înveți un copil de un an să adoarmă în pătuț?

Dacă ați adormit copilul cu greu până la un an sau chiar l-ați lăsat să doarmă cu voi în patul matrimonial, trecerea la adormirea de sine stătătoare în pătuț poate fi puțin mai dificilă, dar nu imposibilă. Primul sfat este să familiarizați copilul cu pătuțul și în afara timpului de somn, și astfel să-l folosiți ca un țarc de joacă sigur, când, de exemplu, trebuie să terminați de gătit prânzul sau să mergeți la toaletă. Al doilea sfat verificat este să adormiți copilul în pătuț în timpul somnului de după-amiază și abia după câteva zile să încercați noaptea. Pătuțul poate fi liniștit în dormitorul vostru și în timpul adormirii puteți fi lângă copil. Când copilul se obișnuiește cu asta, puteți părăsi dormitorul imediat după ce l-ați așezat în pătuț.

Pătuțuri de copii de calitate

 

La ce vârstă ar trebui copilul să doarmă singur?

Nu există un timp exact, dar în jurul vârstei de doi ani copilul este deja suficient de mare pentru a ocupa mult spațiu în patul matrimonial și a nu vă permite să dormiți bine. La această vârstă puteți începe să lucrați încet la mutarea copilului în propria cameră, mai ales dacă este pe drum și un alt copil, cu care s-ar putea deranja reciproc noaptea.

Este bine să lăsați copilul să plângă?

Cu siguranță v-ați gândit că sfatul nostru de a lăsa un copil de un an să adoarmă singur în pătuț și să părăsiți dormitorul are o lacună. Corect, copilul va plânge cu siguranță. Opiniile despre lăsatul să plângă variază. În timp ce părinții susțin că este suficient să treci peste una-două zile și copilul chiar va plânge și se va obișnui, experții ridică un deget avertizor asupra posibilei daune psihice copilului. De aceea avem aici un alt tip care vă va ajuta să faceți copilul mai independent, îi va permite să plângă puțin, dar nu riscați vreo traumă:

Când copilul începe să plângă după plecarea voastră, lăsați-l să plângă un minut. La întoarcere, îl puteți consola două minute. Apoi plecați din nou și îl lăsați să plângă puțin mai mult. Intervalele le prelungiți constant (2, 5, 10 minute) și la întoarcere întotdeauna consolați copilul timp de 2 minute. Care este sensul? Copilul va înțelege că nu sunteți plecați și că în caz de nevoie veți veni să-l ajutați. Astfel nu riscați o traumă din cauza separării bruște. Totuși, lăsați copilul să petreacă ceva timp singur, despre care va descoperi că este sigur și nu are de ce să se teamă. Deja la al treilea-patrulea interval copilul probabil va înceta să plângă înainte să ajungeți la el. La următoarea adormire probabil va plânge din nou un minut-două și în cele din urmă va adormi. Dacă însă va plânge mai mult (de exemplu, acele 10 minute), probabil are o altă problemă (ceva îl doare, îi este foame, etc.) și sarcina voastră este atunci să veniți, să încercați să rezolvați problema și să-l lăsați din nou să adoarmă singur.

Copilul trebuie să aibă confort

Pe lângă un stomac plin și intestine goale, copilul trebuie să aibă și un scutec uscat, o cameră bine aerisită, o temperatură ambientală plăcută (18-20 grade), lenjerie de pat moale și parfumată, dar și o saltea confortabilă pentru copii. Într-un confort perfect, copiii adorm mult mai repede și datorită unei saltele de calitate nu trebuie să vă temeți de dezvoltarea incorectă a coloanei vertebrale sau de problemele de sănătate ulterioare. Dacă aveți nevoie de sfaturi pentru alegerea saltelei sau a accesoriilor, nu ezitați să ne contactați.

Saltele pentru pătuțuri de copii