Somnul profund - ce este și cum să îl obțineți?

Îl cunoașteți pe cineva despre care se spune că are un somn foarte profund? Ce înseamnă această expresie? Persoana respectivă doarme literalmente „ca un buștean” și nimic nu o trezește? Cum este privit somnul profund din punct de vedere profesional și ce se întâmplă cu corpul nostru în timpul somnului profund?

hlboky_spanok

Ce este somnul profund?

Somnul profund este considerat ultima parte a așa-numitei faze non-REM. După cum știți, somnul constă din așa-numitele faze REM și non-REM. În timpul fazei REM (conform limbii engleze rapid eye movement), ochii unei persoane se mișcă rapid și aceasta este faza superficială a somnului. Somnul profund constituie aproximativ ultimele 30 de minute ale fazei non-REM a somnului.

Măsurarea somnului cu ajutorul unui ceas

În prezent, fiecare a doua persoană poartă o brățară de fitness sau un ceas inteligent. Aceste dispozitive ne pot ajuta să măsurăm nu numai timpul, ci și calitatea somnului nostru. Chiar și modelele mai ieftine vă pot oferi cel puțin date de bază despre calitatea somnului dumneavoastră. Rezultatul utilizării unui dispozitiv pentru a măsura somnul și a analiza datele poate fi, de exemplu, ajustarea orei la care ar trebui să vă culcați seara, ajustarea rutinei de seară, dar și a stilului de viață în general. 

Rezultatele măsurării somnului

Dimineața, când vă uitați la graficul din aplicația dumneavoastră de fitness care vă monitorizează somnul pe parcursul nopții, veți vedea fluctuații diferite. Veți observa, de exemplu, acea jumătate de oră în care v-ați trezit și nu ați mai putut adormi la loc, dar și perioada de 4 ore de somn superficial de dimineață, înainte să vă treziți. Scopul nostru este ca somnul profund să reprezinte un procent cât mai mare din durata totală a somnului – ideal ar fi cel puțin 25%. Desigur, obiectivul nu este să vă bazați exclusiv pe un dispozitiv de acest tip, dar și cu ajutorul acestuia puteți îmbunătăți calitatea somnului. Dieta, rutina zilnică și de seară, stresul și calitatea saltelei sunt, de asemenea, factori importanți care influențează somnul.

Care este importanța somnului profund?

În timpul somnului profund, mușchii noștri sunt complet relaxați. Ochii noștri nu se mișcă și nu visăm. Este o stare de relaxare maximă, când corpul nostru se odihnește și se regenerează. Somnul profund este, de asemenea, important, de exemplu, pentru sportivi și pasionații de fitness. În timpul somnului profund, mușchii noștri absorb substanțe nutritive sub formă de proteine și cresc.

De ce ne dorim să avem un raport ridicat de somn profund?

Dacă vă treziți dimineața amețit, fără energie și prost dispus, este posibil să fie din cauza lipsei de somn profund. Somnul profund este esențial pentru o odihnă adecvată, dar pentru a-l obține, trebuie să îndepliniți câteva condiții pe care le-am descris în mai multe articole pe blogul nostru și pe care le-am menționat mai sus – să aerisiți bine, să nu mâncați alimente grele noaptea, să evitați lumina albastră și să dormiți într-un pat de bună calitate sau să folosiți o saltea de calitate.